La difícil tasca de fer d’espanyol

Bé, fa uns dies vaig decidir anar a renovar el meu DNI, resulta que m'havia caducat aquest estiu i jo no m'havia empanat. Buenu, miro a la web del Ministerio del Interior, m'informo sobre el nou DNI electrònic (que a la pràctica no em servirà per a res més que anar de moderno).

Resulta (qualsevol diria que no m'havia fet cap DNI abans ;-)) que per tenir aquest paper plastificat que indica que pertanys a un país determinat s'ha de pagar, malgrat t'obliguin a anar documentat per tot arreu. A la web diu que es gratuït només en casos de "cambio de datos" i "sustracción", la resta de casos, pel cap baix 6,70€ i si vas de llest 12,10€ (per la puta cara).

Com jo m'havia proposat fer la gestió al desembre, resulta que els preus eren 10 cèntims més econòmics, i a sobre vaig llegir per algun lloc de la web que calia dur només una foto actual en cas de renovació. Així que em presento a finals d'any amb un bitllet de 10€, el meu DNI caducat i una foto. A l'entrada de la comissaria de Lesseps (que continua decorada com fa 30 anys mínim, no ha passat el temps) veig unes fotocòpies penjades que diu els preus i "pagar con importe exacte"… merda, ara no tinc canvi i d'aquí una estona he d'anar a treballar. Vaig al bar del davant i, es clar, suden de donar-me canvi i em foto un tallat per forçar la situació. Em tornen el canvi de forma incompatible als meus objectius i desisteixo.

Ja entrats al 2007 un matí torno a anar cap allà, veig que han pujat 10 cèntims, però per sort duia una moneda de 10 de més (des de la primera visita que havia reservat a un racó de la taula l'import exacte) faig una petita cua, se'm cola un paio, i quan aconsegueixo que m'atenguin em diu la paia que son tres fotos, que una només es per lo del DNI electrònic "pero esto hasta el 2008 nada" (ah, vale, aleshores perque m'ofereixen fer-ho a la web?) "y aqui al lado hay un fotomatón". El fotomatón de turnu que ha instal·lat una gestoria o alguna cosa així per fer algun caler extra amb els pardillus com jo, sort d'ells. Hi vaig, 3€ per 8 fotos, el mínim, he d'anar al bar del davant un altre cop per aconseguir tres monedes d'euro, no sense abans fer l'obligatori tallat.

Torno a la comissaria, la funcionària que m'havia atès ha pirat, no hi ha gens de cua, m'atenen molt de pressa i em diuen "no, solo eran dos fotos" (m'abstinc de fer comentaris), la dona posa el meu DNI a l'ordinador, uns moments d'incertesa em fan témer que cridarà a algun madero perquè em detenguin per alguna causa pendent que desconec, però no, només em taquen el dit, em fan signar dues vegades, em donen un cartronet i em diuen: "40 dias".

40 dies per fer-me el putu carnet.

M'aixeco de la cadira i tenia enganxats al clatell dos senyors i una senyora que preferien tirar-me l'alè al clatell que esperar asseguts i fer cua com a persones normals. He de demanar si us plau que em deixin passar perquè cap dels tres es belluga i em fan barrera, la senyora em dribla i s'asseu a la cadira on era jo. Mentre marxo escolto com els homes diuen "Señora, que estaba yo antes" o "Sa colao la tia!"

I oblideu-vos que em faci el passaport, de moment, perquè el darrer només el vaig fer servir una vegada i fer-lo (tot i que, de forma inexplicable, diuen que te'l fan "en el acto" :-?, quan es tracta d'un document que em permetrà marxar-me al cul del món si cal, i el DNI no) costa 16,90€ (com a mínim el pots reutilitzar de bloc de notes, si no fos perquè, tot i haver-lo pagat, es un document propietat de l'Estat).

Aquesta entrada ha esta publicada en quotidianitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a La difícil tasca de fer d’espanyol

 1. greips diu:

  ostres, jo me l’he de fer i me n’has tret les ganes…
  jo la darrera vegada q vaig anar a lesseps a fer el passaport (a l’acte, la tia era una maquina pq podia llegir el “Hola!” mentre em feia el passaport) em vaig embadalir mirant una policia nacional que estava de bonaaaaa…. morbassu total 😀

  En fi, quan hi vagi ja t’explicaré (segurament el mes que ve)

 2. 20g32 diu:

  M’ha novia s’ha tingut de fer el carnet pq li van robar… i fins finals de febrer res… tela, tela… com poden ser tant lents!!

 3. vives diu:

  A l’oficina de balmes sol ser mes fàcil.

  L’adreça es balmes cantonada La Granada

 4. cani diu:

  Després de la meva experiencia us recomano el següent.
  Anar a Balmes – La Granada. Entres, demanes els papers (pel passaport) o turno (pel DNI). Et donen un paper amb el número, dins molta gent. Surts i et fas les fotos, prens un cafetò i tornes. aproximadament 20 minuts i veus per quin número van. En tens per cinc minuts o màxim deu, depent del dia. Van ràpids, per feina. Et tracten normalment, inclòs vaig trobar a un parell que em va atendre en català, després de jo dirigir-me a ells en català, naturalment.
  Aquesta és la meva experiencia. Tant és així que vaig pensar que havien millorat molt.

 5. bacus diu:

  1984
  vaig llegir el pdf del ministeri fa uns dies i vaig pendre notes.

  Format burrocràcia:

  1984 DNIe

  Sistema operativo DNIe v1.1
  Capacidad de 32K.
  Chip ST19WL34

  Zona privada: Accesible en lectura por el ciudadano, mediante la utilización de la Clave Personal de Acceso o PIN.
  -Certificado de Firma (No Repudio).

  Zona de seguridad: Accesible en lectura por el ciudadano, en los Puntos de Actualización del DNIe.
  – Datos de filiación del ciudadano (los mismos que están impresos en el soporte físico del DNI), contenidos en el soporte físico del DNI.
  – Imagen de la fotografía.
  – Imagen de la firma manuscrita.

  DATOS CRIPTOGRÁFICOS: Claves de ciudadano
  -Patrón de impresión dactilar.

  DATOS de GESTIÓN:
  -Traza de fabricación. (TUF)
  -Número de serie del soporte. (NSS)

  Como medio de firma electrónica de documentos
  Mediante la utilización del Certificado de Firma (nonRepudition), el receptor de un mensaje firmado electrónicamente puede verificar la autenticidad de esa firma, pudiendo de esta forma demostrar la identidad del firmante sin que éste pueda repudiarlo.

  Un Ordenador personal (Intel -a partir de Pentium III- o tecnología similar).
  Un lector de tarjetas inteligentes que cumpla el estándar ISO-7816

  Sistemas operativos

  El DNI electrónico puede operar en diversos entornos:
  o Microsoft Windows (Windows XP, Windows 2000)
  o Linux ¿?
  o Unix ¿?
  o Mac ¿?

  • Ciudadano: Persona física titular del DNI electrónico.
  •Organismo Público (o Entidad Privada): Proveedor de servicios.
  •Autoridad de Validación: Servicio informativo del estado de validez de los certificados del ciudadano.

  Burrocràcia en Acció:
  1. El Organismo Público (o Entidad Privada) envía el formulario para el trámite administrativo
  2. El Ciudadano cumplimenta el formulario y lo envía
  3.El Organismo Público (o Entidad Privada) reconstruye el formulario en formato texto y lo reenvía nuevamente al ciudadano
  4. El Ciudadano verifica que el trámite administrativo se corresponde exactamente con el cumplimentado
  5.Se solicita al ciudadano la firma electrónica del formulario
  6.El Ciudadano introduce su clave de acceso personal (PIN) para el acceso al certificado de Firma (nonRepudiation).
  7. El DNI electrónico firma electrónicamente el formulario.
  8. El Ciudadano envía formulario firmado al El Organismo Público (o Entidad Privada)
  9. El Organismo Público (o Entidad Privada) verifica validez de la firma, para comprobar integridad formulario
  10. El Organismo Público (o Entidad Privada) comprueba en la Autoridad de Validación estado validez certificado de Firma (nonRepudiation) del ciudadano
  11.Si es correcto, continuar el procedimiento…
  12.Bingo si has arribat fins aquí.

  Función hash: es una operación que se realiza sobre un conjunto de datos de cualquier tamaño, de forma que el resultado obtenido es otro conjunto de datos de tamaño fijo, independientemente del tamaño original, y que tiene la propiedad de estar asociado unívocamente a los datos iniciales, es decir, es imposible encontrar dos mensajes distintos que generen el mismo resultado al aplicar la Función hash.

  Hem passat de El Ciudadano a Número de serie del soporte per anar deixant rastre cada cop que ens demanin el carnet.

  http://www.dnielectronico.es/PDFs/Guia_de_referencia_basica_v1.0.pdf

  http://www.google.es/search?hl=ca&q=site%3Ainternautas.org+dnie&btnG=Cerca+amb+Google&meta=

  http://ca.wikipedia.org/wiki/1984_%28llibre%29

  deixant rastre….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *