Quina és la versió bona?

M'aixeco avui i mentre em dutxo escolto que acaba de fer explosió una furgoneta al pàrking de la T4 de Barajas. Em lamento i, per suposat, penso que ETA ha decidit donar per acabat el procés de pau. Ho he escoltat primer a RAC1, a un programa matinal que els ha agafat la notícia per sorpresa i ho han relatat tal com rajava. En cap moment han dit la el nom d'ETA, però tothom hi ha pensat, segur. Minuts més tard al butlletí horari de la mateixa emissora han especificat que la trucada havia dit que no parlava en nom d'ETA.

Arribo a la feina i consulto tot els diaris per comparar la reacció/interpretació i, perquè no, manipulació, segons els interesos de cada diari. Al llarg del temps es modifiquen titulars per ajustar-los a la realitat, tots sabem que la informació no sempre ve tota de cop i això provoca situacions lamentables, on algunes redaccions s'inventen el que calgui per captar l'atenció sobre el seu mitjà.

 • VilaWeb: "Esclata una potent bomba a l'aparcament de l'aeroport de Barajas", una trucada anònima que anuncia la col·locació d'un artefacte i despres una, en nom d'ETA que dona l'hora i detalls del vehicle.
 • e-notícies: "ETA trenca la treva sense avisar", dues trucades, no especifiquen gaire però despres puntualitza que "(…) en cas de que es confirmi que ha estat ETA (…)", quan al titular ja deixen ben clara la seva postura.
 • La Vanguardia: "ETA coloca una bomba en Barajas, el primer atentado tras la tregua", parla de dues trucades, la segona en nom d'ETA i que a totes dues s'informava amb exactitut dels detalls de l'atemptat (hora, lloc, vehicle i fins i tot matricula).
 • El Periódico: "ETA s'atribueix l'explosió d'un cotxe bomba a Barajas", al llarg del matí fins i tot s'ha produït una situació curiosa, en que la versió castellana responsabilitzava a ETA i la catalana simplement informava de l'atemptat. Aquest diari diu que les dues trucades parlaven en nom d'ETA.
 • El País: "Una furgoneta bomba estalla en Barajas en nombre de ETA", primera trucada anònima segona en nom d'ETA, també diuen que en tots dos casos s'informa detalladament del vehicle amb els explosius.
 • El Mundo: "ETA reaparece con la explosión de una furgoneta en el aeropuerto de Barajas", aqui diuen que l'explosió ha estat controlada per la policia i el tema de les trucades va en la línia general (1ª anònima, 2ª ETA, totes dues amb molt detall).
 • ABC: "Seis heridos tras la explosión de una bomba en Barajas anunciada por ETA", tot i que a dins de la notícia només parlen de 4 persones, i el tema trucades, com a El Mundo. 
 • Estrella Digital: "ETA responde al optimismo de Zapatero con un atentado en la T4 de Barajas", només parlen de dos policies ferits per vidres (res dels altres dos), parlen de les dues trucades tot i que donen importància només a la que deia parlar en nom d'ETA, malgrat ser la segona.
 • Libertad Digital: "Al menos seis heridos por un coche-bomba de ETA en la T-4 de Barajas", parlen de sis ferits, suden totalment d'informar de la primera trucada i per a ells només existeix la que diu parlar en nom d'ETA, i acompanyen l'article amb enllaços a articles d'opinió i dossiers contraris al procés de pau.

 No em responsabilitzo dels canvis de titulars posteriors 😉

Aquesta entrada ha esta publicada en quotidianitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Quina és la versió bona?

 1. 20g32 diu:

  Hagi estat eta o no… es un fet força lamentable… Quan ha sortit en Rubalcaba parlava de 3 trucades, 6 ferits i 1 desaparescut…

 2. Carles diu:

  Hi ha hagut un fet periodísitcanment lamentable per part de El Periódico de Catalunya a internet: durant molta estona han mantingut el titular de l’atemptat (el que fos perquè efectivament ha variat molt), i com a subtitular, les declaracions “d’ahir” de Zapatero, dient que la situació no és tant dolenta i que l’any que ve estarem millor. Però s’han oblidat d’especificar que les paraules de Zapatero eren d’ahir, i el conjunt de les dues notícies, unides, era grotesc i a més a més fals. Mai es poden recuperar declaracions antigues de qui sigui, i contextualitzar-les en una notícia present, fet que fan alguns mals periodistes.

  Carles

 3. luisan diu:

  En si confirma lo de siempre: el nacionalismo altera el normal raciocinio de las personas. Solo a un nacionalista se le puede ocurrir que un atentado sirve para avanzar.

 4. Àlex diu:

  Crazy, un exercici molt interessant que caldria fer en moltes coses, els diferents prismes d’una mala notícia, sens dubte.

 5. greips diu:

  em jugo el coll que ha estat una escissió d’ETA.

 6. 20g32 diu:

  Greips intenta no jugar-t’hi ni el coll ni res… amb ETA mai se sap… encara que estic força d’acord amb tu, jo també crec que ETA esta dividida internament, gent que s’ha adonat que la violencia no serveix de res, i uns altres que son encara violents…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *