Els “Hoax” d’Internet

break the chain!Segur que tots els coneixeu, són els anomenats hoax o missatges en cadena. Normalment la gent que els reb s'ho creuen ràpidament perquè els hi envia un coleguita o algú de confiança, i aleshores, com amb un parell de clics aconsegueixen enviar-ho a tot el seu llistat d'adreces, no els costa res espamejar al personal i continuar la cadena.

Hi han hoax que porten circulant per la xarxa anys i panys, com el de la vidua de no se quin dictador africà que et demana que li facis unes gestions per treure el seu dineral del país i que després te'n donarà una part… en aquests casos, ja no son hoax sinó autèntiques estafes en les que han picat molts pardillos que, de ben segur, no picarien (sempre hi han excepcions) amb qualsevol timo de carrer, en persona…

Però el que he rebut avui (es veu que ja te uns anys) és un exemple clar de lo pardilla que es la gent, en ell diuen que Micro$oft i AOL s'han unit per lluitar contra la competència de l'Internet Explorer, i que per cada persona a qui tu enviïs una còpia del correu et pagaran 245$, i en plan piramidal, 243$ si l'altre on envia a un altre pardillo i 241$ si encara hi ha un altre més que ho torna a enviar 😉 Tot sigui dit, a (una suposada) versió original de l'hoax els imports son molt més baixos i creïbles: 5$, 3$ i 1$.

A banda de que Micro$oft i AOL son competència des dels temps del Netscape, qui es pot creure que et pagaran tants calers per una tonteria com enviar un correu? I qui s'ha de creure que Micro$oft (ah! es clar! perquè només ho poden fer si utilitzes Windows, pel que sembla, cosa que aleshores ens faria dubtar de la seguretat d'aquest sistema operatiu) pot fer un seguiment dels correus que envies?

hoax bombDesprès ens trobem els típics que toquen la fibra amb temes de solidaritat, des del noi que s'està morint de càncer i no es vol morir sense abans acabar la carrera, o pares de nens i nenes desnonats, que diuen que han aconseguit la solidaritat de AOL (aquests pillen sempre) o alguna altra empresa coneguda i per cada mail que tu enviïs amb el text ells cobraran algun caleró per a nous tractaments… 🙁

També estan els que busquen putejar a algú, i per mi els més originals que he rebut darrerament son els de Nokia i Ericsson, que deien que si seguies la cadena, els de Nokia, o Ericsson depenent del cas, t'acabarien regalant un mòbil super chachi. El millor dels dos casos es que era imprescindible enviar una còpia del missatge a l'adreça d'algú de la companyia, adreça que probablement existia i que va estar rebent correus de tot el món sense parar 😉 

Ara que em dedico a la formació, una de les coses que deixo clara a les persones que s'inicien al món d'Internet és, precisament, que si al carrer no farien certes coses tampoc les facin a la xarxa, que si no deixen que el seu fill parli amb desconeguts, que no el deixin sol a la seva habitació xatejant amb ves a saber qui, etc… espero que d'aquí uns anys, aquestes persones no m'acabin enviant un "hoax" perquè em tallaré les venes.

Si voleu saber més i seguir l'actualitat dels hoax podeu consultar la pàgina argentina Rompec@denas, l'americana Break the chain i la mítica web sobre llegendes urbanes vàries Urban Legends.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en NT. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Els “Hoax” d’Internet

 1. coquine diu:

  Increible però cert.

  I es que jo també estic farta de rebre mails d’aquest tipus quan creeus que els teus amics son inteligents i no cauran en aquestes bajanades, però si. Cada dia et trobes algun pardill@ que cau.

  Ah i despres estan els mails en cadena de si no ho envies ademes de que no es faran realitat els teus desitjos et caurà una maledicció de les bones…

  NO COMMENTS!!!!

 2. Sisu diu:

  Si, si, tots aquests els he rebut algun cop, pero com que ja coneixia l’existencia dels hoax, poques vegades els he reenviat (vaig picar una vegada amb el del càncer dels nens, crec recordar, però no demanaven diners, només algú que fos un donant compatible).

  Molt bon post!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *